A váltott zuhany titkai - hidegre és melegre is számíthatsz!

 

Ki ne szeretne tenni az egészsége és a jobb közérzete érdekében? A legtöbb tanács azonban radikális életmód-, és táplálkozásváltást ír elő. Olyan jó lenne, ha néha különösebb erőfeszítés, jelentős időbefektetés és nagyobb összeg ráfordítása nélkül is tehetne az ember magáért valamit!

Most egy ilyen módszer bemutatása következik és ígérem, imádni fogod! Ismerkedj meg a váltott zuhany jótékony hatásaival és helyes használatával!

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithatsz_10.jpg

A váltott zuhany vagy váltózuhany technikáját már régóta alkalmazzák, többek között a wellness szállodákban, ahol külön zuhanykabinban lehet kipróbálni a hol meleget, hol hideget lövellő fúvókat.

De elkeseredésre semmi ok, mert egyszerűen lehet alkalmazni otthon is, a mindennapi tisztálkodás részeként. Nagyon hangzatosan skót zuhanynak is szokták nevezni, de nem azért, mert így spórolhatsz a meleg víz használattal... hiszen arra is szükséged lesz! :)

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithatsz_12.jpg

Mikor és miért jó a váltott zuhany használata?

  • Ha reggel nehezen ébredsz és fáradtnak érzed magad, napközben pedig egymás után iszod a kávékat, akkor ideje a zuhany alá állnod! A váltott zuhanynak hála, energikusabb leszel és egy üdítő felfrissülésben lehet részed néhány perc alatt. Nem csak duma, téééényleg! 
  • Ha többet szeretnél tenni az egészségedért és szeretnéd megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat.
  • Ha sokat vagy beteg. Az immunrendszer erősítésére kiváló módszer a váltott zuhany, a szervezet ellenálló képességét nagymértékben javítja a rendszeres alkalmazása.
  • Kitűnő választás a vérkeringés fokozására.
  • A visszerek megelőzésében is segít, de a már kialakult tüneteket is enyhíti.
  • Serkenti a nyirokcsomók működését.
  • Elősegíti a salakanyagok távozását.
  • Edzés, sportolás után kimondottan ajánlott levezetésként.
  • Enyhíti az esetleges izomgörcsöt.
  • Ha unod a narancsbőrt. Sajnos a helyes táplálkozással és mozgással nem mindig lehet elkerült ezt  a kellemetlenséget. Kombináld a különböző módszereket a váltott zuhannyal és a hatás még intenzívebb lesz. A bőr néhány hét után észrevehetően feszesebbé, finomabb tapintásúvá és kevésbé gödröcskéssé válik.

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithats_6.jpg

Mikor és kinek nem ajánlott a váltott zuhany használata?

  • Ha a váltózuhany szívdobogást, szédülést, végtagzsibbadást vagy hasonló tünetek jelentkezését okozza, azonnal be kell fejezni. Valószínűleg a túl hirtelen vagy helytelen alkalmazás váltotta ki, de ilyen esetben érdemes háziorvossal konzultálni az újabb próbálkozás előtt.
  • Szívbetegséggel küzdők ne alkalmazzák ezt a módszert.
  • Magas, illetve alacsony vérnyomás esetén szükséges az orvosi beleegyezés előtte.
  • Frissen műtöttek számára tilos a váltott zuhany alkalmazása.
  • Aki előrehaladott érszűkületben szenved kerülje el az ilyen fajta zuhanyzást.
  • Trombózis gyanús vagy mélyvénás trombózisban szenvedők számára a váltott zuhany veszélyes, így kifejezetten tilos.
  • Ha ezzel a módszerrel szeretnél fogyni, el kell hogy keserítselek, nem fog sikerülni. Arra valami mást kell kitalálnod!

Ha tetszik, hogy az előnyöket és hátrányokat is megvizsgáltuk, 
gyere és kövess facebookon,
mert szuper egészségvédő tippekkel jövök máskor is! ;)

Mire lesz szükséged?

Először is a kíváncsiságodra, hogy márpedig ezt ki akarod próbálni! Másodszor az elhatározásodra és a kitartásodra, hogy rendszeresen használd! Bevallom töredelmesen az első néhány esetben nem lesz olyan kellemes a hidegre tekerni a hőfokot, de amint túl vagy a törölközésen, már az első után imádni fogod ezt a módszert! 

Fontos, hogy ha mindent jól csinálsz, akkor utána soha nem fogsz fázni, sőt... felmelegít (még ha most hihetetlen is), úgyhogy minden (lentebb leírt) lépésre figyelj és a végén a száraztürcsis dörzsölést se hagyd ki! 

Egyszerűen felfrissülsz és nagyon kellemesen bizseregni fog a bőröd, úgy fogod érezni, hogy kicsattansz az energiától. Nélkülözhetetlen egy mobilis zuhanyfej, mert a falra szerelt változat nem teszi lehetővé a helyes alkalmazást!

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithatsz_7.jpg

3+1 szabály, amit mindig tarts be a váltott zuhany alkalmazása közben!

1. Nem az a cél, hogy odakozmáld magad, majd egyből utána ellátogass a Tundrára! A forró és a fagyos helyett legyen meleg és hideg a víz. A meleg vizes tisztálkodás után (igen a tisztálkodás továbbra is szükséges, bocsi :P), jöhet a hideg víz.

2. Fontos, hogy mindig a jobb lábfejeden kezdd, majd haladj fölfelé a combodig. Ha megvan, akkor jön ugyanígy a bal láb is, ha az is megvan, akkor a jobb kar (az ujjaktól a válladig), majd a bal karod. A végtagok után következik az arcod, nyakad és a törzsed. A korpásodás elkerülése érdekében a fejbőrödet ne locsold hideg vízzel, inkább hagyd ki a folyamatból!

3. A váltott zuhanyt meleg vízzel kezdd és azt kövessék az eltérő szakaszok. A tusolást pedig mindig a hideg fokozatnál fejezd be! A melegebb periódus lehet kellemesen hosszú, a hideg részből pedig egy sokkal rövidebb is elég.

+1. A sorrend nemcsak az első pár alkalommal fontos, hanem a gyakorlottabbaknak is be kell tartani, a szívünk miatt. Gondolom emlékszel, hogy hányszor intettek óvó szüleid nyáron a strandon, hogy ne ugorj be egyből a medencébe... na, ez is pont ilyen!

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithatsz_9.jpg

Hogyan kell elkezdeni?

A kulcsszó a fokozatosság.

Nem az a cél, hogy egyből profi váltottzuhany-használó legyél, és új életmódot kezdj már ma estétől. Ha sokkolod magad az elején és utálod minden percét, undorral fogsz visszagondolni rá és nem ez a cél, mert így a kezdeti lelkesedést követően, néhány nap alatt kigolyózod a napi rutinodból.

Legelőször tudatosítsd magadban, hogy hogyan szoktál általában zuhanyozni. Én például olyan forró vízben szeretek fürdeni, hogy szinte már érzem, ahogy leolvad rólam a bőröm. Nem csodálkoznék, ha a vízhőmérő is elpattanna tőle. Éppen ezért, nálam az "éppen hogy hűvös víz" a hideg. A szokásos forró tusolás után átállítottam erre a hűvös vízre a zuhanykart egy rövid időre, majd vissza a szokásosra. Még egyszer átállítottam hűvösebbre és elzártam. Első nap ennyi pont elég! :) Minden újdonságot szép fokozatosan érdemes kipróbálni, ne feledd!

Próbáltad már az állóasztalt? Az elnevezés nem a legjobb, hiszen nem is az asztal a lényeg, hanem hogy te is állva maradj és úgy dolgozz! Olvasd el összefoglaló cikkünkben az állóasztal előnyeit és tippjeinket! --->

Összefoglalva:

  • Fokozatosan naponta mindig egy kicsit nagyobb különbség legyen a szélső hőfokok között, amíg el nem éred a kívánt értéket.
  • Kezdetben elég egy meleg-hideg-meleg-hideg kör és kész. Ha már többször csináltad, akkor lehet többször föl-le állítani a hőmérsékletet.
  • Minden alkalommal egy picivel több időt tölts a meleg majd a hideg vízsugár alatt. Az elején 10-20 másodperc is elég.
  • Ja, még egy pont. Természetesen a fenti három tanácsot az ép ész határig kell kitolni. Nem szeretném, ha fél év múlva kapnék egy levelet a párodtól, hogy most már 30 kört csinálsz a váltott zuhanyból, és a napi több óráig tartó tusolásodat nincs ember, aki kifizesse. És ettől bizony nem is lesz hatékonyabb, úgyhogy felesleges! :P

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithatsz_5.jpg

Hogyan tehetem még hatékonyabbá a folyamatot?

Mielőtt belépsz a kádba vagy zuhanytálcába, még szárazon dörzsöld át a bőröd mosdókesztyűvel vagy a tisztálkodás előtt használj bőrradírt. Akkor csinálod helyesen, ha nem fáj, de a finom dörzsölés hatására enyhén kipirul a bőröd. Ilyenkor szabadulsz meg az elhalt hámsejtektől, ezáltal még szebb és egészségesebb lesz a bőröd!

Ha nincs időd ilyenekkel foglalkozni fürdés előtt, akkor miután kiszálltál a zuhany alól, a törölköződdel alaposan dörzsöld át a bőröd, az is sokat segít!

a_valtott_zuhany_titkai_hidegre_es_melegre_is_szamithatsz_3.jpg

Most, hogy a váltott zuhany elméletét az elejétől a végig átvettük, és az összes titkok feltárásra került, nem marad más hátra, mint előre... innentől csak rajtad múlik! Akár reggel felébredés gyanánt, akár este az egészséged megóvása érdekében alkalmazod, kellemes zuhanyzást kívánok! 

2 komment
2018. február 28. 19:41 - MasszázsCetli

A bejegyzés trackback címe:

https://masszazscetli.blog.hu/api/trackback/id/tr813702574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MySentiment · http://univerzio.hu 2018.03.02. 05:22:38

Ez egy jó tipp. Ma reggel ki is próbálom!

Horim 2018.03.04. 22:06:15

Több, mint 30 évvel ezelőtt a középiskolai kollégiumban volt egy osztálytársam, aki többféle módszert kipróbált, hogy ne kelljen iskolába menni. Amikor elkezdett hideg vízzel zuhanyozni, hogy tüdőgyulladást kapjon, ehelyett egyre jobban érezte magát. Pár évvel később az egyetemen a nyári mérőtáborban az első nap úgy megfáztam, hogy az a két 10-es csomag papírzsebkendő, amit vittem, két nap alatt elfogyott, nem tartott ki a két hétben. Ekkor még dübörgött a szocialista hiánygazdaság, és éppen a papírzsebkendő volt a soros. Úgyhogy este kipróbáltam a hideg vizes zuhanyozást, nem a fenti tudományos módszerrel, de 3 nap után a náthám elmúlt. Nem kellett a papírzsebkendő. És én azóta is mindig így zuhanyozok, meleg vízzel tisztálkodok, hideggel pedig befejezem.
süti beállítások módosítása